Klantervaringen

Merel Munneke – Werk aan de hand les

Tot op heden een paar keer grondwerkles gehad met mijn volbloed Arabier. Mira bracht mij wel weer even back to basic. Dus duidelijk zijn in wat je vraagt en ook het antwoord krijgen wat je vraagt. Nou zegt ze tegen mij ‘je kan natuurlijk gelijk het perfecte antwoord verwachten of je geeft hem een iets grotere ruimte en gaat het antwoord dan steeds verfijnen.’ Het verfijnen was natuurlijk het realistische antwoord. Hier zijn we mee bezig geweest waarbij Mira ook steeds vragen stelt of je het begrijpt en of je ziet wat er gebeurt. Is dit niet het geval geen probleem Mira legt het met liefde en heel veel rust uit.

Mira is de rust zelve wat erg goed werkt bij twee heet hoofden die willen  samenwerken (IK en mijn paard). Mira geeft tips hoe ik het anders kan bekijken, waardoor ik niet in de agitatie raak. De tips werken heel goed. Ook tijdens de lessen zie ik al de vooruitgang.

En het prettigste vind ik dat ze ook gewoon durft te zeggen: ‘jij kent je paard het beste.’ Want hij is erg gevoelig, maar inderdaad ook dominant. We moeten samen even kijken welke aanpak wanneer nodig is. Dat geeft mij veel vertrouwen, omdat ze mijn paard en mij in mijn waarde laat en ons toch verder krijgt. Ze heeft een duidelijk beeld van mijn paard dat ook klopt, maar ze durft ook te zeggen dat het bij hem nog even zoeken wordt wanneer streng nodig is en wanneer je juist veel begrip en tijd moet geven. Ik moet er dan ook wel bij zeggen dat ik een lief slim onzeker dominant grappig en stoer paard heb, alleen weet je nooit welke kwaliteiten hij die dag gaat laten zien. Identiteits problematiekje.

Hinke Goris  – zadel controle

Voor mijn gevoelige paardje heb ik destijds een WoW zadel aangeschaft. Ik had al vele zadels gepast en geprobeerd, maar telkens liepen we daarmee letterlijk vast. Mijn paardje zette vooral haar linkerkant vast en werd dan zo boos dat ze alleen maar omhoog kwam en helemaal gek werd. Mijn zadel heb ik tweedehands gekocht en ik heb Mira gevraagd deze goed passend te maken op mijn paard.

Met veel zorg en geduld nam ze eerst een anamnese af en vervolgens keek ze naar de bouw van mijn paard. Het was even een klus om mijn zadel weer los te krijgen en alle versleten bouten en moeren te vervangen, maar daarna konden we overgaan  op het opmeten van het kopijzer, grappig genoeg heeft mijn paard een lange trapezius en is vrij breed gebouwd terwijl het een heel klein smal beestje is! Nadat alles weer in elkaar gezet was zijn we gaan rijden om te zien met hoeveel lucht het zadel gevuld zou moeten worden, dit was in een mum van tijd klaar.

Mira is erg oplettend en kan goed zien wanneer iets niet helemaal goed ligt, zelfs als ik dat zelf niet helemaal voel, dat is echt een aanvulling! Ze is heel professioneel, weet waar ze hett over heeft en gaat met veel respect en geduld met het paard om. Ze is rustig en dat heeft bij mijn paard in ieder geval wel een goede invloed en wat ik erg fijn vond, is dat ze de tijd nam, ook al duurde het langer dan gepland om te zorgen dat het zadel echt helemaal goed lag! Ik kan iedereen aanraden om sowieso een WoW zadel te proberen, hoewel ik erg moest wennen aan de zit, mijn paard loopt er echt super onder, ze heeft nu veel ruimere gangen en is niet meer zo boos!

Simone Boonstoppel  – zitles/rijles/vrij rijden

Ik heb van Mira zitles en rijles gehad. Ik ben begonnen met voor het eerst opzadelen, dat vond ik heel eng, want ik dacht dat ik alles fout deed, maar Mira zei hoe ik het moest doen en vond het helemaal niet erg…  Ze legde me uit hoe het wel moest en ook waarom. Ze neemt echt de tijd voor je en doet geen 10 dingen tegelijk!

Ik had nog nooit les gehad dus ik kreeg als eerste zitles. Ik trok de teugels steeds met mij mee, waardoor Pablo niet goed wist wat hij moest doen, maar Mira hield mij aan de longeerlijn en ik moest zonder teugels eerst leren mijn handen en armen stil te houden. Ik had na een paar weken heel veel geleerd en mocht ook op buitenrit, ik heb er voor het eerst gegaloppeerd!

In de winter ben ik niet gekomen, maar toen ik in mei weer voor het eerst weer reed en sprong, voelde ik hoeveel ik geleerd had zowel in de rijbak als buiten en zowel op het paard als naast het paard! En ik hoop nog heel vaak te komen en nog meer te leren!